Het nieuwe besluit om de gaswinning in Groningen met 6 miljard kuub te beperken op jaarbasis, kost de schatkist voor ongeveer 1,5 miljard euro aan inkomsten. Het kabinet volgt de uitspraak van de Raad van State dat de gaswinning op jaarbasis naar 27 miljard kuub gaat.

Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad, waar het kabinet een knoop over de gaswinning heeft doorgehakt. Er hoeft echter niet verder te worden bezuinigd hierom.

“Het gaat sneller dan gedacht”, aldus Dijsselbloem. Hij wees erop dat het nu eenmaal noodzakelijk is wegens de veiligheid van de Groningers.

Gaswinning Groningen fors lager

De gaswinning gaat naar 27 miljard kuub op 12-maandsbasis, zo bevestigde minister Kamp vrijdag, conform de aanbeveling van de Raad van State.

Medio november bleek dat de Raad van State vindt dat de grote gasbel onder Groningen op jaarbasis nog maar 27 miljard kuub aardgas mag leveren, vanwege de aardbevingsrisico’s. Dat is  6 miljard kuub minder dan het door minister Kamp beoogde plafond van 33 miljard kuub.  De Raad van State sprak zich overigens uit over het ‘gasjaar’ dat loopt van oktober 2015 tot oktober 2016.

In onderstaande grafiek is te zien dat productie uit het Groningenveld recent piekte in het gasjaar 2012-2013, met een productie van 53 miljard kuub. In het eind september afgesloten gasjaar 2014-2015 bedroeg de productie 35 miljard kuub. Voor het lopende gasjaar dat eind september 2016 afloopt, zou de productie dus omlaag moeten naar 27 miljard kuub.

(klik voor vergroting)

NAM-grafiek

Het plafond voor Groningen werd in 2015 al verlaagd en dat heeft geleid tot een directe stijging van de invoer van buitenlands gas, signaleerde het Centraal Bureau voor de Statistiek medio november.

Staatskas mist miljarden door lagere winning Groningen

De gevolgen van de lagere gaswinning voor de staatskas zijn aanzienlijk. Het Groningenveld wordt geëxploiteerd door de NAM, een bedrijf dat voor de helft van Shell en voor de helft van ExxonMobil is. De controle over het Groningenveld moet de NAM echter delen met de staat. Via de Maatschap Groningen bezit de overheid 40 procent van het Groningenveld en de helft van de zeggenschap.

De staat verdient dus direct aan de gasproductie uit het Groningenveld (Maatschap Groningen), maar ook nog via de participatie in Gasterra, het handelsbedrijf dat het Groningengas in- en doorverkoopt.

In de decemberraming van het Centraal Planbureau werd al rekening gehouden met de verlaging van de gaswinning in Groningen tot 27 miljard kuub op 12-maandsbasis. Het CPB schat dat dit een negatief effect heeft  van 0,1 procentpunt op het begrotingssaldo van 2016.

Bron: ANP/Z24

Lees ook

Kaart: alle aardbevingen in Noord-Nederland van 1986 tot nu

Minder Gronings gas? Dan meer Poetin-gas en vieze kolen, of zonnepanelen en kerncentrales

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl